Hoeveel kW moet ik berekenen voor mijn pelletkachel?

 

Hulp bij het berekenen van het vermogen voor een pelletkachel:

Vaak hebben de fabrikanten in hun folders specificaties staan met hoeveelheid m2 oppervlakten waarvoor een pelletkachel geschikt is. Echter hier wordt bijna altijd uitgegaan van een ideale situatie met een uitstekende isolatie.

De realiteit is echter dat vele huizen helemaal niet zo'n goede isolatie hebben. Je kunt enerzijds dus letten op de hoeveelheid oppervlakte, maar het plaatje wordt pas echt duidelijk als je de woning op zich (vrijstaand, etc) en de isolatie van het pand erbij betrekt. Daarbij is het ook handig om te kijken naar de meest wenselijke vermogensstand van de pelletkachel (ivm ventilatorgeluid) bij bijvoorbeeld 0 of -10 graden buitentemperatuur.

Als voorbeeld: Een pelletkachel van bijv. 8kW wordt vanuit de folder berekend tot ongeveer 210 m3. Bij een plafond van 2,5 meter hoogte is dat dus omgerekend 84 m2  (210 delen door 2,5 = 84). Maar als je deze 84m2 wilt verwarmen met een 8kW, dan moet de kachel op de hoogste stand draaien (om het bij -10 graden lekker warm te hebben), tevens moet de isolatie uitstekend zijn.

Daarbij is het ook niet prettig om bij een buiten temperatuur van rond het vriespunt of -10 constant in de herrie van een ventilator te moeten zitten. (Oke bij een goede ventilator zoals van onze pelletkachels is het meer een soort wind die je hoort, en geen ventilator geluid). Je wilt dus liever een pelletkachel die wat reserve vermogen heeft voor de wat koudere periode (die overigens erg lang kan duren, en die normaliter voor veel gasverbruik zorgt). Anderzijds kan een kachel met een te groot vermogen op de laagste stand té veel warmte geven als het lente of herfst is. Je kunt een pelletkachel namelijk in vermogen instellen, dus een 8kW begint bijvoorbeeld bij 3kW als laagste stand. Maar dit kan dus te veel zijn voor een bepaalde situatie. Waardoor je vaker een kachel uit (en aan) moet zetten.

Wij zien vaak dat handelaren een vrij lage kW adviseren, met als gevolg een meer lawaaierige kachel in de winter. Kortom, een exact vermogen bepalen heeft meer expertise nodig.

Ga dus liever niet uit van de oppervlakte opgegeven door de fabrikant.

Een meer reëele methode is volgens PelletkachelPlaza:

- kijk naar de isolatie van de woning. Is deze slecht, matig of goed?

- neem ook mee of het een tussenwoning of vrijstaande woning betreft.

- hoe groot is de ruimte? Hoog of laag plafond.

- heeft u het graag 19 graden in huis, of liever 25 graden.

- Is de kachel als hoofdverwarming en wil je in de koudste dagen liever niet bijstoken met gas?

Deze en meer vragen nemen wij altijd mee in een gesprek.

Om bij het voorbeeld van de pelletkachel van 8kW te blijven is een dergelijke kachel bij een huis met goede isolatie, als hoofdverwarming en standje 2 of 3 (van 5) als hoogste bij -20 graden eerder geschikt voor een oppervlakte van 60m2.

Is de woning matig of slecht geïsoleerd, dan is het zelfs eerder een 40m2.

Hopelijk is het iets duidelijker geworden.

PelletkachelPlaza neemt met de klant altijd het hele plaatje goed door, zodat je de meest geschikte kachel voor jouw situatie koopt, waarbij je zo comfortabel mogelijk stookt in een zo lang mogelijke periode.

Bel ons voor een afspraak voor een objectief advies. 024-3601871 / 06-2812 5355.


HomeHome

PelletkachelPlaza:  

Goudwerf 8

6641TG Beuningen


Openingstijden:

Vrijdags: 11.00u - 18.00u 

Zaterdags: 12.00u - 16.30u

Daarbuiten op afspraak!


Werkgebied +/- 80km rondom Nijmegen!

 

Diverse pelletkachels hebben SUBSIDIE!!

PelletkachelPlaza's

Topmerken !

 

 

PelletkachelPlaza; Gewoon beter!