De onderstaande woordenlijst is door PelletkachelPlaza samengesteld en heeft betrekking op pelletkachels.

 

CO2-neutraal:

Het begrip voor een proces waarbij het actuele globale aandeel CO2 onveranderd blijft. Bij vebranding van hout is het aandeel CO2 gelijk als wanneer het door verrotting in de natuur zou vergaan.

 

Fossiele brandstoffen:

Dit zijn brandstoffen die in de loop der miljoenen jaren zijn ontstaan, zoals gas en olie. De Co2 die hierin zit komt nu massaal vrij door verbranding van deze brandstoffen, dit vormt een groot probleem voor het milieu en het broeikaseffect.

 

Gietijzer:

Een gegoten legering van ijzer, mangaan, koolstof en silicium. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer en wordt in een vorm gegoten. Gietijzer gaat lang mee. Een ander voordeel is de geluiddempende werking (dat zeker bij pelletkachels een groot voordeel is).

 

Gloeispiraal:

Dit is een soort bougie die warm wordt bij het opstarten om de pellets te laten ontbranden. Dit opstarten duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens de actieve werking van het gloeispiraal verbruikt de kachel de meeste hoeveelheid energie, ongeveer zo'n 300 watt.

 

Kanalisatie:

Een manier om via extra luchtslangen andere ruimten te verwarmen. Dit zit meestal op de grotere pelletkachels.

 

Keramiek:

Keramiek is een materiaal dat wordt gebakken en is meestal op silicaten (klei) gebaseerd. Keramiek heeft als voordeel dat het erg slijtvast en hittebestendig is, daarbij niet elektrisch en thermisch geleidend en non-magnetisch. Een nadeel is dat het behoorlijk breekbaar is.

 

Pelletkachel:

De pelletkachel is een volautomatisch gestuurde verbrandingskachel, waarin houtpellets verbrand worden. (zie ook: de werking) De normale pelletkachel verwarmt de lucht in de ruimte. De cv-pelletkachel verwarmt het water zoals een pelletketel, maar dan in de vorm van een pelletkachel.

 

Pelletketel:

De pelletketel is wat groter en werkt vrijwel hetzelfde als een pelletkachel (ook met pellets via een vijzel aangevoerd uit een reservoir) echter deze kan ook het water verwarmen, zoals tapwater en vloerverwarming. Een pelletketel is meer voor grotere gebouwen.

 

Pellets:

Kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. De afmetingen van pellets zijn meestal 6 mm dik en de lengte varieert tussen de 10 mm en 50 mm. De kwaliteitseigenschappen (zoals soortelijk gewicht, warmteopbrengst, stofaandeel, etc) van pellets zijn verschillend afhankelijk van het gerbuikte hout en de leverancier.

 

Wormschroef:

De wormschroef (of vijzel) in de pelletkachel is een spiraalvormige schroef in een buis gemonteerd die korrels zoals houtpellets in opwaartse beweging transporteren. Een andere benaming is de schroef van Archimedes, genoemd naar de bedenker.
HomeHome

PelletkachelPlaza:  

Goudwerf 8

6641TG Beuningen


Openingstijden:

Vrijdags: 11.00u - 18.00u 

Zaterdags: 12.00u - 16.30u

Daarbuiten op afspraak!


Werkgebied +/- 80km rondom Nijmegen!

 

Diverse pelletkachels hebben SUBSIDIE!!

PelletkachelPlaza's

Topmerken !

 

 

PelletkachelPlaza; Gewoon beter!