Wat is een pelletkachel en hoe werkt het; uitleg over de werking.

Wat is een pelletkachel:

Hieronder zie je hoe een pelletkachel precies werkt, maar eerst geef ik graag wat meer info over wat een pelletkachel is.

De pelletkachel is een moderne volautomatisch gestuurde verbrandingskachel (een soort elektronische houtkachel), waarin houtpellets verbrand worden. Door de interne geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement, zodat een woning of pand op milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd kan worden.

Het woord pellet in pelletkachel staat voor de (biomassa) brandstof die wordt gebruikt. Pellet is een ander woord voor korrel. In feite is het dus een houtkorrel-kachel.

De Pellets zijn kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. Ze worden gemaakt uit zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie. Er worden géén toevoegingen gebruikt, en er worden ook geen bomen voor gekapt (alleen die voor uitdunning van het bos gekapt moeten worden). De pelletkorrels bieden vele voordelen, zoals een zeer laag vochtgehalte, slechts 0,5% as en de mogelijkheid om in een geautomatiseerde pelletskachel te worden gebruikt. Maar daarover later meer, eerst verder met de uitleg over pelletkachels.

Van buiten lijkt de pelletkachel enigszins op een houtkachel, vooral omdat door het glas aan de voorzijde het vlammenspel te zien is. Van binnen is de kachel echter uitgerust met moderne techniek, zo heeft het onder andere een computer-moederbord. Deze regelt en controleert de gehele kachel, waardoor de pelletkachel een ideale en schone verbranding heeft.

De pellets worden in de voorraadtank van de kachel opgeslagen. Van hieruit worden ze via een vijzel (wormschroef) naar het branderbakje vervoerd.

pellets met vijzelschroef

Het ontsteken gebeurt automatisch via een ontstekingspatroon (gloeispiraal), door het aanzetten van de kachel. Via een display (of afstandbediening) kan de gewenste temperatuur ingesteld worden, de pelletkachel zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur behaald wordt en behouden blijft. Met een vulling van 15kg kan (afhankelijk van de buitentemperatuur, isolatie van de woning en gewenste warmte) een tot vijf dagen gestookt worden. Een zakje pellets van 15 kilo kost gemiddeld rond de 4 á 5 euro. Echter wanneer je groter inkoopt (per pallet of meer) kosten de pellets een stuk minder. Pelletkachelplaza heeft zeer goede pellets met het goedgekeurde keurmerk tegen goedkope prijzen, bel ons gerust voor meer info.

De schone verwarmde lucht wordt voor het grootste deel door een (al dan niet geluidsarme) ventilator de kamer in geblazen. Een klein deel van de warmte wordt omgezet in stralingswarmte. Hierdoor is de kachel handwarm, maar niet gloeiendheet.

Pelletkachels zijn niet afhankelijk van trek. De rookgassen worden via een rookgas-ventilator door een afvoerpijp naar buiten geblazen. Hierdoor kan de doorsnede voor dit rookkanaal smal blijven (80mm) en hoeft de afvoerpijp niet tot boven het huis, zoals bij traditionele houtkachels. Pelletkachels hebben door hun ideale en zeer schone verbanding geen stank rondom het huis, vandaar dat het afvoerkanaal korter mag zijn. Meestal is een kanaal van 2 meter voldoende om perfect te kunnen functioneren.

De hoeveelheid as die overblijft is slechts 0,5% en hoeft maar eens in de week of weken geleegd te worden, en kan met een speciale aszuiger eenvoudig schoon gezogen worden.

De pelletkachel heeft door de optimale verbranding een hoog rendement van gemiddeld 90%. Om precies te zijn; van 80% voor een pelletkachel met laag rendement, tot 95% voor een hoog rendement.

Omdat er geen hoge schoorsteen nodig is kan de houtkorrelkachel in de meeste huizen geplaatst worden. Het enige wat nodig is, is een geschikte plaats voor het 80mm gat in de muur. We plaatsen het liefste de pelletkachel zo dicht mogelijk bij dit gat, maar een stukje horizontale afvoer naar dit gat is geen probleem, mits dit niet te lang wordt.

Vaak denken mensen in eerste instantie dat er pallets in de palletkachel gestookt moet worden, dat is een begrijpelijk misverstand aangezien pallet een bekend woord is en pellet (een ander woord voor korrel) bijna niet.

In de rest van europa wordt overigens al jaren dankbaar gebruik gemaakt van de pelletkachel, aangezien daar minder op aardgas wordt gestookt.

Met een pelletkachel stook je veilig, goedkoop en CO2-neutraal.

Hoe werkt een pelletkachel, uitleg, werking en doorsnede

 

Hoe werkt een pelletkachel:

Iedere pelletkachel heeft bovenin een voorraadkamer voor de pellets (A). Via de wormschroef (B) die door een langzaam draaiende motor (C) wordt aangedreven, vallen er zo nu en dan (afhankelijk van de gevraagde warmte) wat pellets in het brander bakje (D). Zodra men de kachel aanzet, zorgt het ontstekingspatroon (E) ervoor dat de pellets gaan branden. Dit aansteken kost heel even zo'n 250 a 300 watt, daarna functioneert de kachel volledig op zo'n 60 watt. Schone lucht die vanuit de kamer, of beter, vanuit buitenshuis wordt aangevoerd gaat onderin het branderbakje en zorgt zo voor zuurstof voor de vlam. De verkregen warmte stijgt op en verwarmt het binnenwerk van de kachel. Met de (geluidsarme) ventilator (G) wordt de schone lucht langs de verwarmde platen vanuit de frontgrille (I) de kamer in geblazen. De uitlaatgassen worden naar beneden gezogen en onder druk via de rookgasventilator (M) naar de luchtuitlaat (F) en naar buiten getransporteerd. Hierin zit een rookgassensor die metingen verricht voor het moederbord (N).

Via het display (L) kan eenvoudig de gewenste warmte die de pelletkachel dient te geven geregeld worden. Achterop de kachel zit een warmtesensor die de kamertemperatuur registreert. Het computermoederbord (N) regelt de gehele werking van de kachel, waarbij alles zo optimaal mogelijk geregeld is. Zo zijn er onder andere diverse veiligheids maatregelen en instellingen, zoals bijvoorbeeld een maximaal ingestelde temperatuursgrens in de kachel om oververhitting tegen te gaan, of bijvoorbeeld de kachel een aantal minuten laten doorfunctioneren als de stroom even wordt onderbroken. Zo zijn er nog een aantal handige snufjes die de pelletkachel comfortabel, schoon en bijzonder veilig maken.

 

Lees ook: De pelletkachel heeft vele voordelen -->

Hoe bereken ik de kW die ik nodig heb voor mijn pelletkachel.

Bekijk onze pelletkachels. Meer over prijzen en kwaliteit van pelletkachels.

 

 

Deze website is beschermd door Copyscape.

© 2013, PelletkachelPlaza. (Helaas moet dit vanwege de vele copiëerders in het verleden).

Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur!!


HomeHome

PelletkachelPlaza:  

Goudwerf 8

6641TG Beuningen


Openingstijden:

Vrijdags: 11.00u - 18.00u 

Zaterdags: 12.00u - 16.30u

Daarbuiten op afspraak!


Werkgebied +/- 80km rondom Nijmegen!

 

Diverse pelletkachels hebben SUBSIDIE!!

PelletkachelPlaza's

Topmerken !

 

 

PelletkachelPlaza; Gewoon beter!