Rookkanalen en aansluiting

Rookkanalen en aansluiting
Voor pelletkachels zijn er diverse mogelijkheden om een goed werkend rookkanaal te maken.

Een eenvoudig rookkanaal van 2 meter hoogte zou in principe voldoende zijn om de rook bij een eventuele stroomuitval uit de kachel weg te laten zuigen.
De ventilator die in de pelletkachel zit zorgt er voor dat de rook wordt weg geblazen, maar bij stroomuitval krijg je rook ontwikkeling in de kachel (die de kamer in zou kunnen komen) en daarom is een natuurlijke trek noodzakelijk. Bij een pelletkachel heb je die reeds bij zo'n 2 meter.

Dit kan enerzijds via een enkelwandige pijp aan de binnenkant van de kamer en dan hoog door de gevel, ofwel met een dubbelwandige pijp aan de buitenzijde van de muur (zie plaatjes). De kachel kan dan ook meer naar de muur geplaatst worden.

Deze eenvoudige rookkanalen kunnen wel mogelijk wat rookoverlast naar de buren veroorzaken. Dit valt in de praktijk meestal wel mee aangezien een pelletkachel geen echte stank geeft (mits goed afgesteld, etc). De stank is namelijk niet te vergelijken met dat van een houtkachel, die je vaak meerdere huizen verderop nog ruikt. Een pelletkachel geeft een beetje een verbrand houtgeurtje. En met de verdunning door lucht en wind buiten is de geur heel acceptabel, soms zelfs moeilijk waar te nemen.

Let op; Het is beste rookkanaal is er een die in het dak uitmond. Ook bij de pelletkachel is het beter om het kanaal zo hoog mogelijk te maken. De pelletkachel functioneert dan meestal beter (de ventilator kan zachter draaien), maar ook is er geen overlast naar buren mogelijk.

Het uitmonden in het dak staat ook beschreven in het bouwbesluit, dat in eerste instantie is uitgegaan van een houtkachel, en waar de pelletkachel later aan is toegevoegd. De pelletkachel is immers een houtgestookte kachel, en daarom trekken ze het gelijk met de houtkachel.

Ik denk echter vanwege de schonere verbranding die de pelletkachel heeft, dat het mogelijk moet zijn een aparte regelgeving te maken hiervoor.

Tot op heden worden veel pelletkachels aangesloten met een pijp van minimaal 2 meter. Dit scheelt namelijk ook in kosten. En als de afstand naar de buren meer dan een paar meter is, dan kan deze manier van aansluiten prima.

Let op; Het enkelwandig aansluiten van een kanaal mag alleen in de ruimte waar de kachel staat. Alles wat daar de ruimte verlaat moet dubbelwandig zijn. Dit is om condens in de pijp tegen te gaan en om een veilig kanaal te garanderen. Daarbij moet het ook aan andere eisen voldoen, namelijk minimale afstand naar brandbare materialen, etc.
Ook blijft bij een dubbelwandig kanaal, het kanaal langer schoon en is de verbranding in de kachel beter.

Er wordt ook wel geadviseerd om een kort rookkanaal te maken dat alleen door de muur loopt en dan buiten met een open gat, maar dat doen we liever niet.
Het komt regelmatig voor dat wind tegen uw gevel aan waait waardoor de wind in uw rookkanaal terug de kachel in gaat. Dit verstoort het gedrag van de kachel en dat is niet de bedoeling. Daarom is ons advies minimaal een pet te gebruiken als u het buiten de gevel kort wenst te houden. Beter is echter de bovengenoemde wijze van monteren, met een rookkanaal tot circa 2 meter.
Als u zeker weet dat er niet geregeld wind tegen de gevel aan komt, zoals bijvoorbeeld bij een hoekhuis met een gang aan de zijkant (langs een zijpad of gang loopt meestal de wind parallel aan het huis) dan kan gekozen eventueel worden voor een goedkopere oplossing met alleen een gat door de muur. Dat scheelt wat in de kosten, echter blijft een buitenpijp aan de gevel een betere oplossing.

Uiteraard kunt u ook gebruik maken van een bestaande schouw of schoorsteen. En heeft u een oudere gemetselde schoorsteen met een gescheurd metselwerk (wat vaak bij huizen ouder dan 20 jaar het geval is) dan kan daarin eenvoudig een flexibele roestvrij stalen slang gemonteerd worden, waardoor het kanaal warmer zal zijn. Deze flexibele rvs slang is dubbelwandig, zodat de binnenzijde zo glad mogelijk is.
Het voordeel van een 80mm kanaal wat door pelletkachels gebruikt wordt is ook erg handig voor huizen met een smalle gemetselde schoorsteen, wat vaak bij huizen van 50 jaar oud het geval is. Die waren vaak gemaakt voor gaskachels en niet geschikt voor houtkachels, vanwege de slechte trek. Voor pelletkachels is dit geen enkel probleem omdat de uitlaatgassen met een ventilator naar buiten wordt geblazen. Ook hier is het aan te raden om een flexibele rvs slang te laten plaatsen, zodat u volkomen veilig stookt.

De diameter breedte is ook wel afhankelijk van de totale hoogte van de schoorsteen! Tot 5 meter mag het 80mm zijn, daarboven moet het kanaal 100mm zijn, en zijn er ook weer limieten aan de maximale breedte.

Wij zorgen er echter altijd voor dat u een goed en veilig rookkanaal heeft.

Een goed rookkanaal is noodzakelijk om een goed werkende kachel te hebben.

PelletkachelPlaza:  

Goudwerf 8

6641TG Beuningen

Zaterdags  11:00 tot 17:00u

Daarbuiten op afspraak !

 

Diverse pelletkachels hebben SUBSIDIE!!

Werkgebied +/- 80km rondom Nijmegen!

 

Topmerken bij PelletkachelPlaza:

 

 

PelletkachelPlaza; voor een goede pelletkachel!